Radio: Hot or not?

Mijn liefde voor radio begon, zoals bij vele, bij het luisteren van de ochtendshow van Giel. Een eigenaardig mannetje met een totaal eigen manier van radio maken. Ik woon zelf op het Waddeneiland Texel en 10 jaar geleden begon ik met een eigen radioshow op W.E.T FM. Een lokaal radiostation op dit eiland. Iedere donderdagavond draaide ik 2 uur de muziek waar ik zelf het liefste naar luisterde. Al gauw gooide ik een balletje op bij de zenderbaas dat ik graag een ochtendprogramma wilde maken, en dat gebeurde dan ook. Iedere werkdag van 7:00u tot 9:00u bracht ik lekkere vrolijke muziek om de school/werkdag mee te beginnen.

Enkele jaren later verhuisde ik naar Den Helder en ik kreeg een avondshow op de zondag op LOS Den Helder. Iets totaal anders dan ik eerst deed omdat ook mijn muzieksmaak de nodige veranderingen door had gemaakt. Ik maakte met heel veel plezier een easy-listening programma waarin ik heel veel tijd en aandacht besteedde aan singer-songwriters uit binnen- en buitenland.

Giel Beelen & Heavylight | Foto: INFINITYworks Media

Na, geloof het of niet, weer een verhuizing belande ik in Dordrecht en ik raakte als fotograaf in de concertfotografie. Dag in dag uit trok ik het land door in opdracht van grote en kleine media-bedrijven om foto’s te maken tijdens concerten. Op een gegeven moment stond ik een ochtend te fotograferen bij een Rotterdamse band die te gast was in de ochtendshow van Giel. We waren al vroeg daar om te soundchecken, veel wachten.. Je weet hoe dat gaat. Alle tijd dus om voor mij als radio-nerd goed mee te kijken hoe het daar nou eigenlijk ging bij Giel. Zijn team zat niet bij hem in de studio maar in een ruimte er naast. Giel stond in zijn eentje in studio 1, de grote studio van 3FM. Waarom? Op die manier kon Giel in alle concentratie zich volledig richten op de uitzending en op wat komen ging. Iedereen had een mening over deze man, maar werken deed hij als een paard.

Niet veel later kwam ik met enige regelmaat nog veel vaker in diezelfde studio om te fotograferen bij diverse evenementen rond Michiel Veenstra. Nog zo’n grote radio-held voor mij.  Ook Michiel ademt en leeft muziek en leeft die passie van radiomaken. Inmiddels maakt hij diverse podcast waarin hij samen met collega-dj’s uren lang praat over radio en de achterliggende gedachten achter radio maken. En bijkomend feit wat ik misschien wel het belangrijkste vind: bovengenoemde dj’s zijn zichzelf, maar vooral lekker gewoon. Niet te beroerd voor een praatje, en heel erg geïnteresseerd in de medemens.

Wat is nou radio in mijn ogen? Dat is een lastige vraag. Als radiomaker kijk je naar de uitzendtijd. Sochtends heb je een heel ander soort publiek dan s’avonds. Sinds een half jaar maak ik wederom op LOS Den Helder het programma De Muziekkelder. Iedere maandagavond tussen 19:00u en 21:00u zorg ik samen met goede vriend Koen Warmerdam dat jouw maandagavond lekker afgesloten wordt met een vrolijk muziekje en leuke verhalen en een grapje op zijn tijd. Heel erg luchtig dus. Maar toch zorg ik dat er alle plek is voor een telefonisch interview met een muzikant die “zijn verhaal kwijt wil”. Dus niet de interviews met: “Ja we hebben een nieuwe single uit en we gaan weer touren”. Nee, ik ben van mening dat er veel meer aandacht besteed mag worden aan het gehele proces. Niet het standaard verkooppraatje, maar gewoon lekker lullen over 1 passie: Muziek. Dat is voor mij radio.

Natuurlijk is het 2017 en veranderd het media-landschap constant en dat geldt niet alleen voor radio maar ook voor tv. Vroeger zette je jouw favoriete zender aan om net zolang bij je tape-recorder te blijven zitten totdat jouw favoriete plaatje voorbij kwam. Tegenwoordig zwengel je Spotify aan en zet je ‘m zelf op repeat, zonder dat er een DJ doorheen zit te kletsen. Vroeger kwam de halve straat op zaterdagavond bij die ene buurman die wél een tv had, in de woonkamer zitten om met zijn alle naar dat ene tv-programma te kijken. Tegenwoordig surfen we wanneer we zelf willen naar uitzendinggemist of Netflix.
Juist daarom is het voor mij als radiomaker een hele mooie uitdaging om al die wensen samen te pakken en dichterbij het publiek te gaan staan. Alsmede door radio, maar vooral ook de combinatie van Social Media daar bij. Betrek je publiek nog meer dan voorheen.

Radio is niet alleen meer radio. En dat maakt dat het vak jou als radiomaker constant scherp laat zijn om te blijven vernieuwen. Soms neem ik wel eens mijn streaming-apparatuur mee naar de radiostudio zodat luisteraars ook mee kunnen kijken via Facebook Live. Wat merkbaar is, is dat er dan veel meer interactie ontstaat tussen de luisteraar en ons als dj. Mensen willen radio niet alleen meer horen maar ook vooral zien en meemaken.

Ik kan nog wel uren praten over dit mooie vak, maar wellicht dat we daar wel eens een podcast over op gaan nemen in de toekomst.
En tot die tijd.. ga ik nog heel veel vlieguren maken bij de lokale radio!

Cheers,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *